Startups

Cappellen Creations

EKF 20230127 0289

Metaal en muziek. De twee grote passies van Theo van Cappellen (ja, toevallig ook metal). Hij laat ze samensmelten tot een bijzonder product: elektrische gitaren van metaal, in plaats van hout.

Het eerste exemplaar maakte Theo een jaar of vier geleden, toen de creatief metaalbewerker en tevens muzikant zelf op zoek was naar een unieke gitaar. Maar zijn studentenbudget was niet toereikend voor bijzondere exemplaren. “Weet je wat, dan las ik zelf wel een gitaar in elkaar”, dacht Theo. Zo gezegd, zo gedaan.

"Weet je wat, dan las ik zelf wel een gitaar in elkaar."

Te bescheiden

Toch meldt Theo zich begin dit jaar met een ander idee bij ZWINC: van afgedankte materialen iets nieuws maken. “Lampen, kasten, meubels, noem het maar op”. Dit doet hij al vanuit zijn werkplaats thuis, maar hij mist hier de gezelligheid en aanspraak van collega’s. Gitaren bouwen ziet hij als hobby, mede omdat hij er geen geld voor wil vragen. “Ik ben goed in dingen verzinnen, bouwen, maken. Maar voor het vermarkten ben ik veel te bescheiden.”

Hart volgen

Niemand kan echter ontkennen dat Theo’s ogen beginnen te glimmen zodra hij praat over zijn gitaren. Geïnspireerd door de ZWINC-community én gesterkt door de positieve reacties op zijn ontwerpen, besluit hij zijn bescheidenheid opzij te zetten en zijn hart te volgen. “In het bouwen van gitaren komen al mijn hobby’s samen.”

"Iedere gitaar wordt met de hand gemaakt en krijgt een andere finish."

High-end gitaren voor de liefhebber

De gitaren van Theo hebben een kenmerkend design, maar geen twee zijn hetzelfde. “Iedere gitaar wordt met de hand gemaakt en krijgt een andere finish.” Aan een gitaar werkt Theo zo’n twee weken. Er zit dan ook een prijskaartje aan. “Het zijn high-end gitaren, voor de liefhebber. Voor verzamelaars of artiesten die echts iets bijzonders willen op het podium.”

Metal en steampunk

De gitaren zullen ongetwijfeld in de smaak vallen in de metal en steampunk scene, maar Theo sluit andere genres niet uit. “Mijn gitaren hebben een enigszins ruig uiterlijk door het staal, maar de ronde, soms bijna lieflijke vormen maken ze voor ieder genre toegankelijk.”

Muzikale voordelen van metaal

Naast het bijzondere uiterlijk, heeft een gitaar met metalen body ook voordelen op muzikaal vlak: “Hoe harder het materiaal van je body, hoe langer de snaar blijft trillen. Dit noem je sustain. Daarnaast zit elke component vastgeschroefd aan de body zelf. Hierdoor krijg je geen ruis als je je hand van de body afhaalt, wat bij een houten gitaar wel het geval is.”

Toekomstplannen

Bij ZWINC wil Theo zich graag verder ontwikkelen als ondernemer en bouwen aan een sterk gitaarmerk. “Ik wil kunnen leven van het bouwen van gitaren, op den duur vanuit mijn eigen metaalbewerkingsbedrijf.”

Oók wil hij een manier bedenken waarop hij metalen gitaren kan bouwen die toegankelijk zijn voor mensen met een kleiner budget. “Een soort budgetlijn naast de high-end exemplaren, zodat ook startende muzikanten iets te kiezen hebben.”

Meer informatie

Benieuwd naar de gitaren van Cappellen Creations? Snappen we! Nog even geduld. Dan komt zijn website online. Ondertussen kun je hem wel vast vinden op Instagram: @cappellencreations.nl.

Heb jij ook een goed idee?

Let's start your business now!

Neem contact op met Koen.

Startup coach Koen Hobelman
Startup community Zwolle ZWINC 3 4

Blijf op de hoogte

Lees het laatste nieuws

Lees meer
Team startup Zwolle ZWINC

Sluit je aan bij ZWINC

Bij ons krijg je de tijd om van jouw idee een haalbare business te maken.

Met een werkplek, gebruik van ons machinepark, coaches tot je beschikking, een uitgebreid netwerk, gratis masterclasses én €2750,- startkapitaal.

Lees meer