Van autobanden tot latexhandschoenen en van koffiezetapparaten tot je schoenzolen - rubber vind je overal. Het is veerkrachtig, waterafstotend, isolerend en uniek in zijn soort. Maar ook: moeilijk te recyclen. Bovendien is 68% van al het wereldwijd gebruikte rubber synthetisch, afkomstig van kostbare aardolie. Ingenieurs Enrico Koggel en Jan Boomsma, gespecialiseerd in rubberen afdichtingen, namen het initiatief voor een wereldwijd platform dat circulaire rubberinitiatieven samenbrengt. “We willen een circulaire gedachtegang tot norm maken in de rubberindustrie.”

“Er wordt al onderzoek gedaan naar biobased alternatieven en recyclingmethoden voor rubber”, aldus Enrico. “Maar vaak zijn dit kleine alternatieven die los van elkaar broeden op hetzelfde idee.” De twee enthousiastelingen besloten een platform op te richten om al deze initiatieven samen te brengen en te presenteren aan productontwikkelaars en engineers wereldwijd: Circulair Rubber Platform.

“Op die manier kunnen initiatieven van elkaar leren en mogelijk samen optrekken en gezamenlijke investeringen aanvragen. Het geeft innovaties binnen de rubberindustrie een boost.”

Digitale ontmoetingsplek

Daarnaast is het platform een digitale ontmoetingsplek voor ingenieurs op zoek naar kennis en materiaal, leveranciers die deze materialen presenteren en adviesbureaus die hun expertise delen. Alles rondom zo circulair mogelijk rubbergebruik of biobased alternatieven. Dit gebeurt via een kennisbank, een materialenpodium, nieuwsbrieven en online meet-ups. Het doel? "Een circulaire gedachtegang tot norm maken in de rubberindustrie.”

Quote

We willen een circulaire gedachtegang tot norm maken in de rubberindustrie.

Materiaal en kennis toegankelijker maken

Als voorbeeld noemt Jan dat het als ingenieur vaak voorkomt dat je een briljant duurzaam idee hebt, maar niet aan het materiaal kunt komen. Het materialenpodium vereenvoudigd dit.

Enrico noemt ook laboratoria. “Er loopt nu bijvoorbeeld onderzoek naar zelfhelend rubber. Super interessant. Maar laboratoria brengen dit soort innovaties meestal niet zelf naar de markt. Dankzij ons platform blijven engineers, consultants en leveranciers op de hoogte en kunnen zij het oppakken of erom vragen bij een leverancier.”

Hetzelfde geldt voor innovaties van het ene bedrijf, die ook interessant kunnen zijn voor het andere bedrijf. Daarbij hopen de twee dat iedereen die werkt met rubber, mede door het platform al op voorhand na gaat denken hoe het weer hergebruikt kan worden.

Leden werven

Eind 2023 lanceerden ze hun platform. Zonder hoge verwachtingen, gedreven door hun eigen enthousiasme. Enrico: "We zijn gewoon begonnen.”

Engineers betalen een kleine bijdrage om deel te nemen, leveranciers en adviesbureaus iets meer, want voor hen is platform natuurlijk ook het perfecte marketingmiddel. “De eerste leden over de streep krijgen was moeilijk. Je hebt dan nog niets te bieden. Ook zagen leveranciers het nut niet in vanwege de beperkte vraag naar circulaire rubber.”

“Maar”, vervolgt Enrico, “dat is nu juist de grap. “Ons platform vergroot deze vraag doordat ontwikkelaars nieuwe toepassingen en materialen ontdekken. En dan wil je als leverancier natuurlijk de eerste zijn die dit in zijn assortiment heeft."

Quote

Ons platform vergroot de vraag naar circulair rubber.

Grote spelers uit de branche

Inmiddels, slechts zes maand na oprichting, hebben twee grote spelers uit de branche zich aangesloten, waaronder de op één na grootste rubberleverancier ter wereld. Dit gaf het platform een enorme boost. "We merken nu dat anderen niet achter willen blijven."

Het mes snijdt aan twee kanten

De teller staat inmiddels op bijna 40 leden en onlangs is ook de bekende sportwinkelketen Decathlon aangesloten. Jan: “Decathlon wil dat ál hun producten volledig recyclebaar zijn. Je kunt ze in plaats van weggooien terugbrengen naar de winkel. Voor het rubber in schoenzolen is recyclen nog een uitdaging. Ons platform helpt enerzijds meer circulaire alternatieven te vinden en anderzijds afnemers van gebruikt rubber te vinden. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”

Awards en pitches

Ook buiten de industrie wordt de impactpotentie van het platform gezien. Onlangs wonnen Enrico en Jan de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 award en de Young & Bold Award, en de twee worden gevraagd om te spreken op allerlei evenementen, waaronder ChangeNOW in Parijs. Het grootste event ter wereld als het gaat om oplossingen voor onze planeet. "Dat was echt een big deal”.

Van netwerken tot 3D-printen

“Mede dankzij ZWINC”, vertelt Enrico trots. "Van coaching en de mogelijkheid tot 3D-printen, tot aan het grote netwerk en de gratis video die Cibap-studenten, via ZWINC, voor ons maakten. We zijn onwijs blij met alle hulp. Maar ook is het fijn dat je niet ongezellig alleen zit als je een keer een baaldag hebt.”

De video die Cibap-studenten maakten voor Circular Rubber Platform. 👇

Toekomst

Ze zijn benieuwd wat de toekomst hen nog gaat brengen, maar één ding is zeker: het gaat snel. "Nog maar een maand geleden vonden we het raar dat iemand vroeg of we al personeel hadden overwogen, maar nu gaan we daar serieus over nadenken."

Hoe dan ook: de verwachtingen dat het Circulair Rubber Platform flink wat teweeg gaat brengen zijn hoog! Benieuwd geworden? Check https://circularrubberplatform.com/