Designlampen gemaakt van biobased materiaal, geproduceerd door lokale ondernemers en altijd met een goed verhaal. Dat zijn de lampen van Lumeaux Lights. Deze startup is sinds begin 2023 aangesloten bij ZWINC.

Ze kwamen erop toen ze voor hun studie Ondernemerschap & Retail management aan de slag gingen met het opzetten van een eigen bedrijf. Jamie van de Haar, Luuk Assink en Patrick Verhoeff, drie studenten van Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Luuk: “We raakten geïnspireerd door een rondleiding bij ZWINC. Hier troffen we Olaf Vermeulen, ook ondernemer bij ZWINC, die kunststof maakt van koffiedik. Een materiaal dat biobased is en gemaakt is van bio-reststromen.” Het zette de drie aan het denken over hun op te zetten bedrijf en zo kozen ze voor het ontwikkelen van duurzame designmeubelen.

Designlampen zonder schuldgevoel

Designmeubelen werd al snel gereduceerd tot designlampen, om focus te houden. De achterliggende gedachte was bij de drie direct helder. Patrick: “We willen designlampen ontwikkelen waarbij de consument geen schuldgevoel krijgt.”

En zo zag de onderneming Lumeaux Lights het daglicht. Jamie: “We richten ons specifiek op stijl en duurzaamheid. Kortom: consumeren én bijdragen aan een betere wereld.”

Lokale ondernemers en biobased materiaal

De ondernemende studenten doen dit door lampen te (laten) ontwerpen en vervolgens te laten produceren door een lokale ondernemer die werkt met biobased materiaal. Oftewel: materiaal op natuurlijke basis dat op korte termijn na het ‘oogsten’ weer terug groeit, denk bijvoorbeeld aan hout, stro, vlas, lisdodde of hennep. Anders dan grondstoffen als klei, aardolie en steen, die ook natuurlijk zijn, maar niet hernieuwbaar.

Eerst focus op B2B: restaurants, scholen, kantoren

Waar het drietal zich eerst volledig wilde richten op de consumentenmarkt, wat volgens Jamie voelde als een veilige keuze omdat het bekend terrein is, heeft een gesprek met het validatie-expert Milou ze van gedachten doen veranderen.

Jamie: “Onze lampen blijven beschikbaar voor consumenten, maar we gaan ons eerst focussen op de B2B markt. Denk aan restaurants, scholen en kantoren. Bedrijven hechten steeds meer waarde aan duurzame producten, we verwachten hier een grotere kans van slagen.”

Uiterlijk van de lampen

Hoe gaan de lampen er dan uit zien? "Dat verschilt", geeft Patrick aan. Voor de eerste lamp kwamen ze via ZWINC in aanraking met Cibap, de vakschool voor grafisch design in Zwolle. Patrick: “We hebben studenten gevraagd om een ontwerp voor ons te maken.” En dat was een succes. Binnen de kortste keren was er een design waar alle drie de ondernemers enthousiast over werden."

Lumeauxlights
Ondernemen is bijschakelen

De drie leerden echter al snel dat ondernemen soms een kwestie is van steeds weer bijschakelen. Zo was het ontwerp voor de eerste lamp gereed en stond een lokale ondernemer paraat om hem van bijzonder materiaal te produceren. Maar helaas bleek dit toch niet helemaal mogelijk, en moesten ze hun plannen wijzigen.

Nieuw plan

Inmiddels ligt er een nieuw plan voor de productie van de eerste lamp. Ander materiaal, andere producent, zelfde uitgangspunten. "We gaan het ontwerp van de lamp nu aanpassen zodat hij geschikt is om te maken van dit bijzondere materiaal. Welk materiaal precies, dat delen we zodra we zeker weten dat het gaat lukken."

Jamie, Luuk en Patrick hopen dat deze lamp voor het einde van het jaar op de markt gezet is. Ondertussen zijn ze volop in gesprek met onder andere projectinrichters om erachter te komen waar de behoeften liggen in de B2B markt. “Waar wij zelf bijvoorbeeld niet zo snel aan dachten, is dat het voor deze afnemers belangrijk is dat een lamp eenvoudig schoon te maken is.”

Op zoek naar biobased producenten

Ook zijn de drie altijd op zoek naar nieuwe, lokale producenten die werken met biobased materiaal, om een samenwerking aan te gaan voor toekomstige lampen.

Dus heb of ken jij zo’n bedrijf? Neem vooral even contact op met Lumeaux Lights! (via LinkedIn of Instagram)!