Als er een afvalstroom is waar te weinig van wordt hergebruikt, dan is het wel oude elektronica. Computers, laptops, tablets, telefoons en tv’s. Ze worden massaal gemaakt en uiteindelijk weer afgedankt als er een nieuwere, betere of snellere variant beschikbaar is. De markt van elektronica is dan ook niet bepaald duurzaam. Martijn van Dijk brengt daar verandering in.

Van hobby tot onderneming

Al in 2009 valt het Martijn op dat veel elektronica niet wordt hergebruikt. Dat moet anders denkt hij. Hij start hobbymatig met het opknappen, repareren en doorverkopen van oude elektronica. Martijn: “Met de opbrengsten die ik hier uit haalde kon ik mijn studie Sustainable Business bekostigen.”

Al snel loopt zijn hobby uit de hand en komt Martijn op het idee om er zijn werk van te maken. Martijn: “De elektronica die ik opknapte en verkocht tijdens mijn studie, zorgde er in veel gevallen voor dat ik de levensduur van deze elektronica verdubbelde. En dat is beter dan dat de elektronica bijvoorbeeld richting derdewereld landen gaat en het probleem bij een ander op zijn bord komt te liggen.”

Slimmer omgaan met grondstoffen en materialen

Martijn gaat aan de slag met het opzetten van een onderneming. Martijn: “Ik vind het belangrijk dat we slim omgaan met de grondstoffen en materialen die we hebben.” Het plan dat Martijn hiervoor heeft, sluit daar goed bij aan. Rondt levert gebruikte elektronica als een service.

Quote

Is het apparaat kapot dan krijg je een nieuwe. Heb je hulp nodig met de software dan helpen we je op afstand of we komen langs

Totale ontzorging

Martijn: ”Wat we bieden is een totaaloplossing. Je huurt een bepaald apparaat, met de door jou opgegeven specificaties, en wij ontzorgen je totaal. Is het apparaat kapot dan krijg je een nieuwe. Veranderen je wensen en heb je bijvoorbeeld toch een snellere laptop nodig? Dan hoef je niet te sparen voor een nieuwe maar kun je hem gewoon omruilen. En heb je hulp nodig met de software dan helpen we je op afstand of we komen langs.” En daarmee slaat Martijn twee vliegen in een klap. Hij geeft oude elektronica een nieuw leven – draagt bij aan het terugdringen van afval - én hij biedt ondersteuning op het gebied van de werking van de elektronica.

Oproep aan bedrijven

Martijn richt zich voor het krijgen van tweedehands elektronica op bedrijven. Hij doet daarbij een duidelijke oproep om samen te werken. Martijn: “Ik wil tegen iedere ondernemer zeggen: dank je afgeschreven apparatuur niet af, laat het niet verstoffen, maar verkoop het aan mij. Dan maak je impact! De afgeschreven elektronica belandt niet bij het afval, gaat veel langer mee en je maakt er iemand anders blij mee.”

Validatieonderzoek

Op dit moment is Martijn het concept aan het uitrollen en worden de eerste validaties gedaan bij een groep ‘testklanten’. Op korte termijn start een campagne om de groep testklanten uit te breiden. Op deze manier kan Martijn zijn ideeën verder brengen en zijn onderneming de komende tijd laten groeien.

Benieuwd naar Rondt? Kijk dan eens op de website www.rondt-zwolle.nl of bel Martijn: 0681443751