Al vanaf jonge leeftijd realiseerde Joren Hakvoort zich dat wij mensen grote vervuilers zijn en dat we in een negatieve spiraal belanden als we niet veranderen. Als startende ondernemer die akoestische wand- en plafondpanelen ontwikkelt, maakt hij al zijn keuzes daarom vanuit een duurzame gedachtegang. “Wat er al op de markt is is mooi, maar vaak ook schadelijk voor onze planeet. Ik dacht: dat kan ik beter.”
Tijdens de minor Eigen Onderneming, die Joren volgde tijdens zijn opleiding Industrieel Projectontwerpen, startte hij Akoepact. “Ik gebruikte dit half jaar om erachter te komen of ondernemen daadwerkelijk iets voor mij is.”
Akoestische oplossingen zonder schadelijke impact op het milieu
De kern van zijn bedrijf? “Akoepact creëert akoestische oplossingen zonder schadelijke impact op het milieu.” Dit maakt hem redelijk uniek. “Met akoestische oplossingen bedoel ik wand- en plafondpanelen die geluid dempen. Momenteel een trendy product, je ziet het veel voorbij komen. Maar de meeste panelen gebruiken vilt als geluidsdemping. Wat veel mensen niet weten, is dat hier veel chemicaliën, kleurstoffen en weekmakers in zitten die slecht zijn voor het milieu. Vilt is niet makkelijk op een duurzame manier te verkrijgen en wordt meestal geïmporteerd uit China, al is dit amper te controleren. Er bestaat wel gerecycled vilt, maar voor maximaal 75%. Die andere 25% is nog steeds schadelijk voor het milieu.”
En dat is voor Joren 25% teveel. Dus ging hij op zoek naar een andere oplossingen. Hij ontdekte dat hij hout ook kon gebruiken als geluidsabsorberende laag, zij het in samengeperste vorm van gerecyclede houtvezels. “Er zit natuurlijke hars in en je kunt het vergelijken met steenwol isolatiemateriaal.”
Samenwerking met ZWINC startup Ragnarøk
Deze houtvezelisolatie ziet er niet bijzonder mooi uit, maar ook daarvoor vond Joren een oplossing. Bij ZWINC liep hij Yann van het onlangs uitgevlogen Ragnarøk tegen het lijf, die kleding maakt van Tencel stof. Dit is natuurlijke duurzame vezel gemaakt van houtpulp. De perfecte oplossing voor Joren. “Het is duurzaam geproduceerd, recyclebaar en mijn product is nu nog steeds 100% van hout.”
Frisse blik van startup coaches
Op één ding na dan: de schroeven. Iets wat Joren eerst koste wat het kost wilde vermijden. “Ik wilde dat álles van hout was en beet mij hier compleet op vast. Tijdens een coachingsessie bij ZWINC viel het kwartje dat ik door wél schroeven te gebruiken – die je er gewoon weer uit kunt schroeven en dus hergebruiken- , veel meer mensen kan bereiken omdat de prijs daardoor lager kan blijven. Op die manier kan ik al met al veel meer positieve impact kan maken. Dat soort inzichten vanuit de startup coaches die met een frisse blik naar mijn product kijken zijn heel waardevol.”
Ik wil voorkomen dat hout verbrand wordt
CO2-positief
Deze impact zit hem niet alleen in geen schadelijke middelen gebruiken, ook is zijn product CO2-positief. “Hout slaat CO2 op en kan daarmee helpen de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar houtverbranding helpt daarbij niet, dan gaat de CO2 weer terug de lucht in. Ik wil dan ook voorkomen dat hout verbrand wordt.”
Afvalhout gered van de brandstapel
Daarom gebruikt hij afvalhout dat hij redt van de brandstapel. “Dit haal ik bij een lokaal bouwbedrijf. Kromme planken, planken met fout geboorde gaten: voor het bedrijf onbruikbaar, voor mij nog goed in te zetten, aangezien ik het in kleine latjes zaag.”
De akoestische panelen van Akoepact kunnen zowel op de muur als het plafond geplaatst worden, of zelfs doorlopen van muur naar plafond. Naast de functie - het verbeteren van de akoestiek in de ruimte doordat ze geluid absorberen- , speelt esthetiek een grote rol bij de panelen van Joren. Zo maakt hij panelen met organische, golvende vormen. Zijn ideale klanten zijn winkels en bedrijven. “Met name bedrijven die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben, dan is Akoepact de beste keuze.”
Eerst afstuderen
Het afgelopen jaar liep Joren stage bij zijn eigen bedrijf en momenteel werkt hij aan de panelen voor zijn eerste klant. Daarna gaat hij eerst afstuderen. Uiteraard op het gebied van duurzaamheid, hij gaat namelijk onderzoeken voor een bouwer van prefab woningen hoe dit zo duurzaam mogelijk kan. Na zijn afstuderen wil hij zich volop richten op Akoepact, waarbij hij ernaar uitkijkt om écht te gaan ondernemen. “De vrijheid lijkt me prettig, je eigen tijden bepalen. Maar vooral: dat je terug krijgt wat er je er in steekt.”