Dagelijks komt er wereldwijd zo’n 2.5 miljoen terabytes aan data bij. Kortom: Big Data is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Er is op dit moment geen eenvoudige manier om die 2.5 miljoen terabytes toegankelijk te maken zonder alles te kopiëren. Dit is een probleem waar veel organisaties tegenaan lopen. Jeroen Rinzema en Oxana Rinzema-Bulanova ontwikkelen een nieuw dataplatform om dit op te lossen.

Slim gebruik van data

Jeroen: “Vanuit onze IT-consulting zien we bij verschillende bedrijven hetzelfde probleem waar het gaat om het managen, gebruiken, interpreteren en beheren van data.” Veel bedrijven gooien alle data op een grote hoop via Data Warehousing- of een Data Lake-oplossing. Echter bereiken ze daar niet de doelen mee die ze voor ogen hebben.

Wie is verantwoordelijk

Zo lukt het veel bedrijven niet om al die data op een juiste manier te gebruiken of er waarde uit te halen. Het datateam vormt een bottleneck in de organisatie. Zij hebben niet genoeg kennis van alle data en kunnen dit dus niet goed interpreteren en gebruiken. Gevolg is dat zij geen antwoord kunnen geven aan gebruikers hoe de opgeslagen data werkt. Ook is het niet altijd inzichtelijk waar de data vandaan komt en wie er verantwoordelijk is voor de aangeleverde data. En daar biedt CloudProud een oplossing voor.

Quote

Ons systeem geeft inzicht in het dataproces, maakt duidelijk voor gebruikers hoe de beschikbare data werkt en wie zij moeten contacten als er vragen zijn.

Abstractie tussen systemen doorbreken

Jeroen: “Wij willen de abstractie tussen de systemen en teams doorbreken door teams rechtstreeks met elkaar te koppelen zonder de data tussendoor op te hoeven slaan. Ons systeem geeft inzicht in het dataproces en maakt het duidelijk voor gebruikers hoe de beschikbare data werkt en wie zij moeten contacten als er vragen zijn.” Dit lijkt een simpele oplossing maar brengt heel wat moeilijkheden met zich mee.

Ontwikkelen van een gedecentraliseerd dataplatform

CloudProud is daarom bezig met het ontwikkelen van een gedecentraliseerd dataplatform dat het mogelijk maakt om databronnen te koppelen en toegankelijk te maken via het bestaande SQL protocol. Oxana: “Onze oplossing past zich aan, aan de systemen van onze klanten en geeft vervolgens de mogelijkheid om meerdere databronnen te verzamelen, samen te voegen, manipuleren en te aggreren. Dit is een key selling point van onze software.

Dynamische software

Onze software is niet zelflerend maar dynamisch. Zo hebben we voor onze software verschillende connectors gebouwd die het mogelijk maken om onze software te integreren met de systemen die klanten op dit moment al gebruiken in plaats van dat een klant zich aan ons hoeft aan te passen.”

Zo is het met de software die CloudProud ontwikkeld mogelijk om nieuwe producten te ontwikkelen die voorheen veel tijd zouden hebben gekost. Jeroen: “Een voorbeeld is bijvoorbeeld dat we met onze software een risk analysis afdeling binnen een bank de mogelijkheid bieden om in meerdere systemen informatie op te halen zonder dat hierbij ontwikkelaars betrokken hoeven te worden.”

Testen en uitrollen

Jeroen en Oxana zijn al een paar jaar bezig met het testen en ontwikkelen van hun software. Jeroen: “We hebben door de jaren al heel wat versies gemaakt van ons product, maar we denken nu dat we op een spoor zitten waarop de software echt werkt.” Zo hebben Jeroen en Oxana een kleine pilot gedraaid bij een startup in Apeldoorn. Oxana: “Tijdens deze pilot kregen wij meteen interesse van grote namen binnen de sector zonder enige marketing.” Dat gaf hen beiden de bevestiging dat het ontwikkelen van deze innovatieve software een mooie kans is om te groeien. Op dit moment hebben Jeroen en Oxana aangetoond dat de software werkt en is het tijd om uit te rollen en op te schalen. Jeroen: “We zitten in de laatste testfase bij een bedrijf en gaan in 2023 verder uitrollen.”

Vervolgstappen

De komende tijd gebruiken Jeroen en Oxana vooral om een klantenbestand op te bouwen. Oxana: “Na de laatste tests van onze software willen we opschalen en daar hebben we klanten voor nodig.” Daarnaast ligt er nog een uitdaging voor beiden om zichtbaar te worden. Daar werken ze momenteel hard aan met ZWINC coach Koen Hobelman en Paul Groenink. Jeroen: “Samen met ZWINC zijn wij een plan aan het opzetten voor de komende periode. Daarnaast helpt ZWINC ons om te focussen en van ons bedrijf een succes te maken.”