Startups

Shift to solar

Startup Zwolle Shift to Solar

Rens van Gurp is hét voorbeeld van iemand die zijn droom volgt om zijn ambities waar te maken. Rens: “Ik heb altijd de ambitie gehad om te ondernemen. Tijdens mijn carrière als accountmanager bleef dat. Wel wilde ik de stap pas nemen als ik een goed idee had waarbij ik bijdraag aan een betere wereld.” En dat idee kwam toen hij en zijn vriendin een elektrische fiets kochten. Rens: “Tijdens onze fietstochten liepen we er tegenaan dat er eigenlijk nergens mogelijkheden zijn om je fiets ‘even’ op te laden. Waar laadpalen voor auto’s als paddenstoelen uit grond schieten, is dit voor microverkeer, zoals elektrische fietsen, scooters en steps nog niet aanwezig.”

Fietsenstalling met universele oplader


En zo bedacht hij het plan om een fietsenstalling te ontwikkelen waar je elke batterij voor een fiets, scooter of ander elektrisch microvoertuig kunt opladen met 100% groene energie. Het onderscheidend vermogen is daarin voor hem belangrijk. Rens: “Ik ben echt op zoek naar iets unieks.” De fietsenstalling voldeed aan die eis en Rens ging aan de slag met de ontwikkeling ervan. Dat traject was een uitdaging. Zo wilde Rens niet alleen een lader ontwikkelen die op iedere batterij past, maar moest de fietsenstalling werken op zonnenergie en daarnaast volledig circulair, ‘hufterproof’ en modulair zijn.

Zoektocht


“Het was een zoektocht om alle onderdelen te vinden. Wanneer je het 100% circulair wilt maken moeten alle onderdelen recyclebaar zijn. Tel je daar bij op dat het ook aan de eigenschappen ‘hufterproof’ en modulair moet voldoen, dan is dat wel echt een uitdaging,” benadrukt Rens. Uiteindelijk lukte het hem om alle onderdelen bij elkaar te krijgen en zijn product verder te ontwikkelen. “O ja, en om niet te vergeten, wil ik natuurlijk ook niet dat de onderdelen uit alle hoeken van de wereld komen. Daarin heb ik gekozen om met lokale ondernemers te werken om de CO2 voetprint van mijn product zo laag mogelijk te houden.”

De stoute schoenen aan


Nadat hij zijn productidee verder had uitgewerkt, trok Rens de stoute schoenen aan en nam contact op met Nieuwe Energie Overijssel om zijn idee onder de aandacht te brengen. En met succes. Ze nodigden hem uit om te komen pitchen. Tijdens zijn pitch werd duidelijk dat Overijssel druk bezig is om meer mensen te bewegen om met de (elektrische) fiets naar het werk te gaan. De laadoplossing van Rens is een welkome aanvulling. Rens: “Wil je meer mensen bewegen om op de elektrische fiets te gaan, dan moet je laadoplossingen bieden.” De pitch leverde hem een voucher op waarmee hij zijn idee technisch kon laten doorrekenen voor het uiteindelijke gebruik.

Overijsselse Circulaire Top 20


Rens deed in die periode ook mee aan de Overijsselse Circulaire Top 20. Deze Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 brengt initiatieven voor het voetlicht die tot de verbeelding spreken en laten zien wat circulaire economie kan betekenen. Rens: “Ik heb niet gewonnen, maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik zichtbaarder ben en werd gesterkt om door te gaan.”

In de praktijk


Dat zijn idee een waar eureka moment heeft opgeroepen mag duidelijk zijn. Rens: “Inmiddels is de eerste fietsstalling in gebruik genomen bij een grote aannemer. De stalling staat op het hoofdkantoor en biedt het personeel en de bezoekers de mogelijkheid om hun elektrische microvoertuig gratis op te laden.” Want ook het stuk gratis ziet Rens als een belangrijk punt.

In het diepe gesprongen


De eerste succesvolle stappen die Rens nu heeft genomen, hebben hem er van overtuigd om door te gaan. Rens: “Ik heb zeven jaar in loondienst gewerkt, heb een vriendin, een dochter van anderhalf en een baby die onderweg is. De stap om de zekerheid van een vaste baan op te geven is een behoorlijke geweest. Mijn tip, ga ervoor als je er in geloofd. Ik heb er niet lang over getwijfeld en ben in het diepe gesprongen.”

Blijven innoveren


De komende tijd wil Rens gebruiken om zijn fietsenstalling verder te ontwikkelen. Zo werkt de lader nu nog niet voor alle verschillende batterijaansluitingen en zijn er nog verschillende technische vraagstukken te kraken. Rens: “Op die manier blijf ik innoveren en houd ik voorsprong op de concurrentie.” Daarbij blijft de drijfveer voor Rens om de wereld een stukje beter te maken. Niet alleen voor zijn eigen kinderen, maar voor alle generaties na ons.

Wil je meer weten over de fietsstalling van Rens? Check dan zijn website www.shifttosolar.nl

Heb jij ook een goed idee?

Let's start your business now!

Neem contact op met Koen.

Startup coach Koen Hobelman
Startup community Zwolle ZWINC 3 4

Blijf op de hoogte

Lees het laatste nieuws

Lees meer
Team startup Zwolle ZWINC

Sluit je aan bij ZWINC

Bij ons krijg je de tijd om van jouw idee een haalbare business te maken.

Met een werkplek, gebruik van ons machinepark, coaches tot je beschikking, een uitgebreid netwerk, gratis masterclasses én €2750,- startkapitaal.

Lees meer