Sommige ondernemers gaan bewust op zoek naar een plek waar hun startup verder kan groeien. Voor anderen komt zo’n plek toevallig op hun pad. Dat laatste geldt voor Anno Visser. Via andere ZWINC-ondernemers vond hij zijn weg naar ZWINC.
Technisch productontwerp
Anno is na zijn studie Industrieel Productontwerp aan Hogeschool Windesheim aan de slag gegaan als industrieel productontwerper bij een bureau in Amersfoort. De technische kant van het ontwerpproces enthousiasmeert Anno het meest. “Ik vind de technische aspecten zelfs zo leuk dat ik er ook in mijn vrije tijd graag mee bezig ben. Dat zijn dan vaak uiteenlopende projecten. Het is maar net wat op mijn pad komt.” Elke keer een andere uitdaging. Voor Anno is dat een uitkomst: “Ik krijg energie van uitdagingen aangaan en nieuwe dingen leren.”
Kleine spuitgietmachine
Naast 3D-printen trekt de veel gebruikte productiemethode spuitgieten ook Anno’s aandacht. Zo kwam hij op het idee om een kleine spuitgietmachine te maken: “Net zo compact als een 3D-printer die je op je bureau kunt zetten. Dat is de ambitie”. Al snel werd dat idee in uitvoering gebracht: “Ik ben toen gewoon maar begonnen. Hoe zou zo’n machine er uitzien? Wat moet die kunnen? Welke componenten heb ik nodig? Na ongeveer een half jaar uitzoeken en testen groeide Anno’s hobby uit tot de startup Formal.
Kloof naar productie verkleinen
De focus van Formal ligt op het verkleinen van de kloof tussen (rapid) prototyping en productie bij innovatieprocessen. “Vaak blijken er toch nog wat haken en ogen te zitten aan de productie van een ontwerp, terwijl alles er in de prototype-fase er goed uit ziet”, vertelt Anno. Dat hoort ook een beetje bij het proces, vindt hij, maar het kan effectiever. Anno ziet een oplossing in het toegankelijk maken van spuitgieten: “3D-printen is heel vrij, je kunt er tegenwoordig eigenlijk alles mee maken. Dat geldt niet voor de daadwerkelijke productie. Daar gelden vaak meer complexere restricties.” Door een prototype (direct) te spuitgieten komen eventuele restricties eerder boven water en wordt het proces van prototype naar productie verkort. Anno: “En om dat toegankelijk te maken, ga ik een kleinere spuitgietmachine ontwikkelen. Eentje die straks naast je 3D printer, op je bureau, kan staan” Uiteindelijk heb je als productontwikkelaar zo eerder en meer grip op de mogelijke bottlenecks, waardoor je veel tijd en energie bespaart.
Combinatie 3D-printen en spuitgieten
Maar met een kleinere spuitgietmachine ben je er nog niet. “De matrijs is in het proces misschien nog wel belangrijker dan de machine”, vertelt Anno. Normaal wordt een matrijs gemaakt uit staal of aluminium. Zo kost het best veel tijd om een matrijs te maken: “Het kan soms wel weken tot maanden duren.” Volgens Anno is een oplossing te vinden in een MSLA-3D-printer die gebruik maakt van High Temp Resin. Zo’n matrijs is erg precies en kan binnen een dag geprint zijn. Anno: “Tot slot moet de afstemming tussen de compacte spuitgietmachine en 3D-geprinte matrijzen van resin goed ingeregeld worden.”
Toegankelijkheid vergroten
De rode draad van Formal is dus het efficiënter maken van innovatieprocessen door de kloof tussen prototyping en productie te verkleinen. Maar er zijn nog meer voordelen van een compacte spuitgietmachine, vertelt Anno. “Een kleiner formaat maakt het mogelijk om het spuitgieten toegankelijk te maken voor mensen of organisaties die niet de middelen of behoefte hebben om een grotere spuitgietmachine aan te schaffen.” Dat betekent wel dat het des te belangrijker is om de machine zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken: “Zo kunnen ook gebruikers die niet veel kennis van spuitgieten hebben, toch gebruik maken van deze handige technologie.” De 3D-geprinte matrijzen zijn bovendien ideaal voor kleine oplages van producten. De matrijzen zijn snel klaar, zijn niet gemaakt om lang mee te gaan en zijn veel toegankelijker dan de tijdsintensieve en kostbare aluminium of stalen mallen.
ZWINC
Anno is begonnen met ontwikkelen in de werkplaatsen van Olaf Vermeulen van OVDesigns en Peter-Bas Schelling van PBS Machinery, beide ZWINC-ondernemers. “Daardoor kwam ik wel eens in de community ruimte van ZWINC. Een paar weken terug kwam Bastian, directeur van ZWINC, naar mij toe en vroeg waarom ik eigenlijk nog niet was aangesloten bij ZWINC”, vertelt Anno. En zo geschiedde. “Het mooie van ZWINC vind ik vooral dat er veel gelijkgestemden zijn. Iedereen die er rondloopt is bezig met innoveren. Er is altijd wel iemand die ergens affiniteit mee heeft”, vertelt Anno. “Bovendien leeft het helpen van elkaar enorm en is er altijd ruimte om even te sparren of te overleggen.” Daarnaast verwacht hij dat hij bij ZWINC meer zicht zal krijgen op de marketing van zijn product én heeft hij voldoende ruimte om aan zijn machines te werken.
Meer weten over Formal? Stuur gerust een e-mail naar anno@formalmolding.com