Startups

Bondus

Bondus

De medische zelftest is door het coronavirus een hot topic. De opmars van dit type testen is, ietwat kort door de bocht, de aanleiding geweest voor de oprichting van Bondus. Bondus is de startup van Sven Eijpe, Ruben Lucas en Bas-Jan Hoogenberg en is sinds het voorjaar van 2021 aangesloten bij ZWINC. Daar werken ze hun idee voor breder toepasbare, efficiëntere en op grote schaal produceerbare technologieën voor het maken van medische zelftesten verder uit: “Wij willen dat onze machines voor het maken van medische zelftesten de (eerste stappen van de) medische diagnostiek veel toegankelijker en efficiënter maken.”

Technische innovaties in de gezondheidszorg
Sven, masterstudent biomedische technologie aan Universiteit Twente, en Bas-Jan, ingenieur in een machinefabriek, vertellen over het ontstaan van Bondus: “Het is eigenlijk wel een grappig verhaal, want wij kennen elkaar doordat we in hetzelfde studentenhuis woonden”. Samen met een huisarts die ook bij hen in huis woonde zijn ze lid van TIM Solutions. Dit is een denktank die vanuit verschillende expertises nadenkt over problemen, mogelijkheden en innovaties op het raakvlak van techniek en de gezondheidszorg. TIM Solutions bestaat al 10 jaar en er zijn inmiddels al verschillende ideeën uitgegroeid tot een startup of marktpartij. Voor Bondus werken Sven en Bas-Jan samen met Ruben. Hij is net als Sven masterstudent biomedische technologie aan de Universiteit Twente, lid van TIM Solutions en heeft vooral affiniteit met robotica en programmeren.

Medische zelftest
Eén van de ideeën van TIM Solutions is dus een breder toepasbaar maakproces voor een medische zelftest. “Waarom hebben we de medische zelftest, zoals die voor het coronavirus, niet voor veel meer dingen? Dat vroegen we ons af.”, vertelt Bas-Jan. Stel je bent vermoeid, dan maak je een afspraak met de huisarts, je gaat naar de huisarts en je laat bloedprikken. Vervolgens moet je enkele dagen wachten op de uitslag. Bondus denkt dat dat sneller kan. “We denken aan een lab-on-chip. Dit is een klein plastic kaartje waarmee bloed geanalyseerd kan worden. We noemen dit ook wel kunststof consumables met microstructuren. Onze focus is het maakproces van deze delen te verbeteren.”

Productie
“We focussen ons voor nu op het productieproces van de testen. Er zijn namelijk al wel medische zelftesten, maar het is erg lastig om daarvan veel in één keer te maken.”, vertelt Sven. Het is de uitdaging om een productieproces in te richten dat minder intensief en complex is. “We kijken nu naar een techniek uit de auto-industrie. Deze techniek is gericht op de productie van grote producten. Wij proberen deze techniek te vertalen naar een toepassing op microniveau.” Het realiseren van de techniek om op hoog tempo precisieonderdelen, die geschikt zijn voor de medische zelftesten, te produceren is de innovatie waar Bondus voor nu op inzet. Sven is aan het afstuderen en gebruikt deze afrondende fase van zijn studie om de techniek van Bondus te  ontwikkelen. “Ik werk aan een proefopstelling waarmee we experimenteren”, vertelt hij. “Het ziet er veelbelovend uit.”

Duurzaamheid
“De ambities van Bondus liggen op het terrein van kunststoftechnologie en automatisering”, vertelt Bas-Jan. “Daarmee kun je in veel gevallen een duurzaamheidsslag maken.” Wat de medische zelftesten betreft ontstaat de mogelijkheid om jezelf lokaal te testen, waardoor je niet lang of meermaals hoeft te reizen voor een eerste diagnose. Ook zijn de testen klein en zitten ze efficiënt in elkaar. “Daardoor heb je minder grondstoffen nodig en is er minder medisch afval”, stelt Bas-Jan. Daarnaast bieden zulke zelftesten mogelijkheden voor landen waar de medische zorg minder toegankelijk is. Het is in die gevallen gemakkelijker om een zelftest te doen dan naar een arts of ziekenhuis te reizen.

ZWINC
“We zochten eerst vooral een plek waar we aan onze machines kunnen bouwen. Maar we merken dat ZWINC veel meer biedt dan dat”, vertelt Sven. “Er heerst een heel energieke sfeer en iedereen is gemotiveerd bezig.” Dat geldt zowel voor de coaches als voor de andere ondernemers. Er is veel contact met elkaar, wat weer voor nieuwe ideeën zorgt. “De community heeft echt meerwaarde”, stelt Bas-Jan. We hopen in november een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze techniek. Daarna willen we aan de slag met de businessstrategie. Welke aanpak heeft potentie? Wat past bij ons? Hoe regelen we onze financiering? “Daarvoor kunnen we zeker de hulp van ZWINC gebruiken.”

Benieuwd naar de ontwikkelingen van Bondus? Neem een kijkje op de website van TIM Solutions: www.timsolutions.nl.

Heb jij ook een goed idee?

Let's start your business now!

Neem contact op met Koen.

Startup coach Koen Hobelman
Startup community Zwolle ZWINC 3 4

Blijf op de hoogte

Lees het laatste nieuws

Lees meer
Team startup Zwolle ZWINC

Sluit je aan bij ZWINC

Bij ons krijg je de tijd om van jouw idee een haalbare business te maken.

Met een werkplek, gebruik van ons machinepark, coaches tot je beschikking, een uitgebreid netwerk, gratis masterclasses én €2750,- startkapitaal.

Lees meer