Startups

Lanters Technology

Startup Zwolle Lanters Technology

Vorig jaar kwamen ze samen op het idee om mee te doen aan het ‘Startup in Residence’ programma van de provincie Overijssel. Tom en Joes Lanters, twee broers met een voorliefde voor werktuigkunde en techniek.

Beiden hebben ze hun bachelor werktuigbouwkunde aan de hogeschool Windesheim gehaald en ronden momenteel hun master aan de Universiteit Twente af. Tom met nadruk op de praktijk en Joes meer vanuit analytisch oogpunt. Tom: “Binnen het startup-programma van de provincie zijn verschillende maatschappelijke vraagstukken, één ervan is gericht op het beter kunnen monitoren van de zwemwaterkwaliteit. En daar hadden we wel ideeën bij.” Beide heren gingen aan de slag met het schrijven van een projectvoorstel. In vrij beknopte bewoording omschreven ze een apparaat dat het mogelijk maakt om real-time de kwaliteit van het water te monitoren en diende hun voorstel in.

Gebruik van real-time gegevens

Tom: “We bedachten een plan om een paal met sensoren te ontwikkelen die de kwaliteit van het zwemwater real-time kan monitoren. Momenteel werken de provincies en waterschappen met een traditionele techniek, namelijk het nemen van een sample, om deze vervolgens te analyseren en op basis daarvan te constateren of de kwaliteit van het zwemwater goed is. Probleem met deze werkwijze is echter dat het een tijdje duurt voor je uitslag hebt en daardoor vaak achter de feiten aanloopt.” Met het plan van Tom en Joes wordt het echter mogelijk om de zwemwaterkwaliteit met sensoren ter plekke te meten en hierdoor gebruik te maken van veel actuelere informatie.

Forecastmodel op basis van kunstmatige intelligentie

Tom: ‘Met onze paal ontwikkelen we een forecastmodel op basis van kunstmatige intelligentie. Met andere woorden je traint het algoritme dat je wilt, om de gewenste data zo te interpreteren dat je een zo nauwkeurig mogelijke benadering krijgt van de uitkomst.” Kortom de paal leert de data die hij verzameld, via sensoren, zelf te analyseren. Denk aan de PH waarde, de temperatuur, de geleidbaarheid, etc. Op basis van deze data zoekt de software in de paal zelf naar verbanden die van invloed kunnen zijn op de zwemwaterkwaliteit. Door de paal zelflerend te maken zal deze in staat zijn om zeer nauwkeurig te berekenen of er bijvoorbeeld meer kans is op bacteriën in het water, waardoor de zwemwaterkwaliteit verslechterd en er op tijd een negatief zwemadvies kan worden afgegeven.

Door naar de testronde

Na het indienen van hun voorstel werden Tom en Joes nog best verrast met de mededeling dat hun voorstel met nog achttien anderen was overgebleven. “Van de 81 projectvoorstellen zat ons voorstel tussen de achttien die overbleven! We werden gevraagd om ons projectvoorstel concreter uit te werken in een businesscase en in te dienen voor een tweede ronde.” Ook hier kwamen beide heren doorheen en uiteindelijk bleven ze samen met 10 anderen over. “De provincie vond ons plan nog steeds goed en we werden samen met de andere 10 geselecteerd voor de praktijktest, waar we nu volop in zitten”, verteld Tom. De provincie beslist op basis van de praktijktest en de commerciële aanbieding of ze overgaat tot aankoop van de innovatie.

Datastromen en megatronica

Zoals aangegeven zal de paal op basis van de data die hij verzameld voorspellingen kunnen doen over de waterkwaliteit. Inmiddels hebben Tom en Joes hiervoor Gideon Hessels aangetrokken om hen daar bij te helpen. Tom: “Joes en ik ontwerpen de paal en het algoritme. Gideon functioneert in dit project als een systemengineer en is verantwoordelijk voor de mechatronica en de datastromen.

Gideon implementeert het algoritme op zo’n manier dat de paal uiteindelijk zelf patronen gaat herkennen en hierdoor steeds eerder kan voorspellen hoe de kwaliteit van het zwemwater zich zal ontwikkelen. Tom: “Tijdens de ontwikkeling en uitwerking van onze paal hoorde we over het ilab. We hebben hier uiteindelijk aangeklopt, aangezien we verschillende componenten van de paal van gercycled kunststof willen maken. Daarnaast was het handig aangezien ilab in Zwolle zit en we hier alle drie wonen.”

Meer informatie over Lanters Technology? Kijk op www.lanterstechnology.nl

Heb jij ook een goed idee?

Let's start your business now!

Neem contact op met Koen.

Startup coach Koen Hobelman
Startup community Zwolle ZWINC 3 4

Blijf op de hoogte

Lees het laatste nieuws

Lees meer
Team startup Zwolle ZWINC

Sluit je aan bij ZWINC

Bij ons krijg je de tijd om van jouw idee een haalbare business te maken.

Met een werkplek, gebruik van ons machinepark, coaches tot je beschikking, een uitgebreid netwerk, gratis masterclasses én €2750,- startkapitaal.

Lees meer