Bij innovaties, technologische doorbraken en revolutionaire uitvindingen denk je al snel aan Sillicon Valley, of -iets dichter bij huis- hippe Amsterdamse startups. Maar dat er in Zwolle ook flink geïnnoveerd wordt weten wij natuurlijk als geen ander. Donderdagavond werden twee startups uit onze koker door het FD zelfs uitgeroepen tot de top 50 meest veelbelovende talenten van Nederland.

Lab-on-a-chip

Bas-Jan Hoogenberg van Bondus en Olivier Gossink van Shelduck.co zijn de twee gelukkigen wie de eer toekomt. Bas-Jan heeft samen met zijn compagnon Sven Eijpe een nieuwe productiemethode ontwikkeld voor een ‘lab-on-a-chip’. Hierdoor kunnen complexe medische zelftests, die zelfs ziektes als kanker kunnen opsporen, straks veel eenvoudiger worden geproduceerd en toegepast. Dit kan een ware medische doorbraak betekenen. En dat gewoon uit Zwolle.

Bondus
Bas-Jan werkt aan de lab-on-a-chip
Eerste biobased 3D-printer op meubelformaat

De doorbraak van Olivier ligt in de hoek van circulariteit. Hij heeft namelijk de eerste 3D-printer ontwikkeld die biobased materiaal kan printen op meubelformaat. Dit opent de deur voor meubelmerken om heel eenvoudig stoelen, tafels en andere meubelstukken te produceren van materialen zoals paprikastengels en zelfs koeienmest (en daar zit geen luchtje aan). Zijn bedrijf Shelduck.co pleit er dan ook voor om van biobased produceren de standaard te maken. Zijn techniek maakt dit schaalbaar en toegankelijk.

Ruimte om te experimenteren bij ZWINC

We zijn blij dat beide uitvinders bij ons de kans kregen om hun idee uit te werken tot onderneming. Olivier geeft aan zonder ZWINC niet eens te zijn gestart: “Het risico was te groot. Ik had geen idee of mijn idee in de praktijk zou werken. Maar nu kon ik gebruik maken van een goede testprinter, een betaalbare werkplek en coaching. Ik kreeg letterlijk en figuurlijk de ruimte om te experimenteren en mijn idee te valideren.”

Quote

Ik kreeg letterlijk en figuurlijk de ruimte om te experimenteren en mijn idee te valideren.

Motiverende community

Voor Bas-Jan zit het hem met name in coaching, het netwerk en de community. “ZWINC helpt denk ik de periode overbruggen waarin veel startups doodbloeden, wanneer je nog geen klanten hebt. Het succes van anderen die net een stap verder zijn motiveert om zelf ook door te zetten.”

Who's next?

Wist je trouwens dat Rens van het bij ons aangesloten Shift to Solar vorig jaar een plekje in deze prestigieuze lijst wist te bemachtigen? Wij zijn benieuwd wie er volgend jaar in komen te staan! (En gunnen het Sven net zo goed als Bas-Jan :) )

Benieuwd naar de complete lijst en bijbehorende interviews? Die vind je hier.