Voor sommige mensen is het al vroeg duidelijk wat ze willen worden ‘als ze later groot zijn’. Dat gold zeker voor Olivier Gossink. Innovatieve dingen ontwikkelen, altijd nieuwe dingen leren en voortdurend improviseren, daar is hij goed in en krijgt hij energie van. “En dan word je dus uitvinder”, vertelt Olivier. Met een diploma Machinebouwkunde op zak en één voor Industrieel productontwerp onderweg, heeft Olivier die droom werkelijkheid gemaakt.

Adaptieve meubelen

Het bedrijf van Olivier heet Shelduck. Daarmee werkt hij aan een innovatieve, duurzame en circulaire toekomst. Oude materialen, gebruikte producten en afval… Shelduck geeft het een nieuw leven door er meubilair van te maken. Die circulaire insteek is niet het enige kenmerk van het meubilair van Shelduck. Olivier: “Al onze meubels hebben meerdere functies. Met andere woorden: wij maken adaptief design.” Met adaptief design is de gebruiker aan zet – die staat centraal. De gebruiker bepaalt zelf hoe hij iets gebruikt of hoe iets eruit ziet.

Ontwerp

Naast het maken van meubels, kunnen mensen bij Shelduck terecht om van gebruikt materiaal tot een product te komen. Heb je een idee? Of heb je materialen waarvoor je geen nieuwe bestemming hebt? Shelduck denkt mee, ontwerpt en realiseert een passend, innovatief en inspirerend product. Alles is mogelijk, van rubberen kapstok tot VR-bril. Als het maar duurzaam of circulair is.

Bergeend

De naam Shelduck komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Dat is eigenlijk best een leuk verhaal”, vertelt Olivier. Shelduck is de Engelse naam van de bergeend. En een bergeend maakt als geen ander dier gebruik van wat er in zijn omgeving is te vinden om voor zijn nageslacht te zorgen. “Oude konijnenholen, veren, afval… Noem maar op”. Dat symboliseert wat Shelduck doet. Alles kan een tweede leven krijgen.

Focus

Toen Olivier zich op aanraden van een andere ZWINC-ondernemer aansloot bij ZWINC, bestond Shelduck nog niet: “Mijn bedrijf heette OliviersFunctionals en ik werkte aan verschillende uitvindingen, zoals de TuffTool. Maar daar zat niet echt één lijn in.” Wat Olivier miste in dit bedrijf was de focus. De producten waren bruikbaar en technisch sterk, maar hadden nog geen goed verhaal. Olivier merkte dat voor een succesvolle onderneming een goed verhaal juist belangrijk is. “En zo ben ik op zoek gegaan naar een focus. Waar sta ik voor? Voor mij zijn dat duurzame, circulaire en adaptieve meubels. Ik vind het geweldig als iets een tweede leven krijgt.”

ZWINC

Olivier is blij met zijn keuze om zich aan te sluiten bij ZWINC. Zo heeft hij niet alleen voldoende ruimte voor zijn machines en apparaten, maar kan hij gemakkelijk ondersteuning vragen: “Het coachingstraject wat ik bij ZWINC krijg aangeboden was voor dan ook doorslaggevend in de keus om me hier te vestigen. Verder vind ik het contact met de andere ondernemers bij de startup community ook erg belangrijk. Om van elkaar te leren en om van elkaars netwerken gebruik te kunnen maken.”

Nieuwe ideeën

Voor Shelduck zit Olivier vol nieuwe ideeën. Volg het allemaal via www.shelduck.co. Wist je trouwens dat alle producten een Franse naam hebben, omdat Olivier in Frankrijk is opgegroeid?