Jenifer van Dijk: “In 2017 deed ik samen met een team studenten en een onderzoeker mee aan de, door de provincie Overijssel georganiseerde, Hanseatic City Challenge. Hier bedachten we het concept Water Wall. Een creatieve en laagdrempelige oplossing voor de opgaven rondom water, klimaatadaptatie en historische binnensteden.”
Maar wat is Water Wall? Jenifer: ”Water Wall is een product dat doormiddel van buizen een verticale oplossing biedt voor wateroverlast en tegelijkertijd zorgt voor meer vergroening (ecologische waarde) in het stedelijk gebied. Water Wall bestaat uit verticale buizen langs een (blinde) muur die worden aangesloten op de dakgoot. Vervolgens houden deze buizen regenwater vast en kan dat water worden gebruikt om een dak- of stadstuin te bewateren, als irrigatie voor de bodem of om bijvoorbeeld ramen schoon te maken. Het regenwater wordt hierdoor veel nuttiger gebruikt, met als gevolg minder overbelasting van het riool en minder kans op overstroming.”
En juist die combinatie van factoren is wat het product zo bijzonder maakt. Water Wall zorgt voor meer vergroening, minder wateroverlast en neemt weinig grondoppervlakte in beslag door slim gebruik te maken van de hoogte. Daarnaast is Water Wall modulair te bouwen voor een optimale afstemming in iedere situatie. Kortom het systeem is gemakkelijk te implementeren in de vaak krappe ruimtes in steden. Jenifer en haar team wonnen met het concept dan ook de 1ste prijs.
En dat was het moment waarop Jenifer besloot om Amfibia Solutions op te richten. Jenifer: “Amfibia Solutions is inderdaad het bedrijf wat ik toen heb opgericht. Ik heb daar bewust voor gekozen omdat ik Water Wall zie als één van de producten die ik wil ontwikkelen. Mijn bedrijf richt zich in bredere zin op klimaatadaptatie, circulaire economie en duurzaamheid. Daaronder kan ik dus nog veel meer producten ontwikkelen. Dat wil ik ook aangezien klimaatverandering ons op meerdere manieren raakt en ik daar graag met verschillende oplossingen aan wil werken.”
Als beeld bij het logo koos Jenifer voor een kikker. Jenifer: “Dat heb ik heel bewust gedaan. Kikkers zijn namelijk heel gevoelig voor verandering in hun leefomgeving. Daarnaast zijn het amfibieën die zowel op land als in het water leven. Klimaatadaptatie in stedelijk gebied gaat met name over hoe je je omgeving aanpast op het klimaat zodat het leefbaar blijft. Daar zit een mooie link in dus.”
Jenifer heeft zelf ook een achtergrond met water. Ze studeerde in 2014 af voor de MSc Internationaal Land en Waterbeheer aan de WUR. Daarna heeft ze een traineeship gedaan bij Vitens waar ze vervolgens twee jaar heeft gewerkt. Water zit dus in haar bloed. Toen de Challenge voorbij kwam aarzelde ze geen moment om mee te doen. Sinds die tijd (2017) is Water Wall al op verschillende plekken in gebruik genomen. Onder andere in de steden Leeuwarden, Zwolle en Groningen.
Maar hoe kwam je dan bij het idee om je te gaan vestigen bij ZWINC? Jenifer: “Dat is wel een grappig verhaal. Een jaar geleden – in 2019 – kwam ik op bezoek bij Mobstacle en vond het toen al interessant wat er bij ZWINC gebeurde. Ondertussen ben ik toen weer verder gegaan en ontmoete vervolgens later dat jaar Paul Groenink die meedeed aan mijn fietsexcursie naar de Water Wall in Zwolle. Paul is startup-coach geworden bij ZWINC en vroeg me of het niet interessant was om met mijn bedrijf en product bij ZWINC te gaan zitten. En zo kwam van het een het ander en heb ik me aangesloten.”
De komende tijd gebruikt Jenifer vooral om uit te zoeken wat ze nodig heeft om Water Wall verder te ontwikkelen en het marktrijp te krijgen. Daarnaast zoekt ze op termijn een nieuwe compagnon om het bedrijf aan te vullen en samen verder te ontwikkelen. Jenifer: “ZWINC biedt me de mogelijkheid om mijn netwerk verder op te bouwen en om met andere partijen in aanraking te komen. Wellicht vind ik zo op termijn ook een nieuwe compagnon.”
Meer informatie over Water Wall vind je hier.