Maiko van Putten maakt met zijn startup RedLocked Puzzles complexe puzzels geïnspireerd op escaperooms. Niet zomaar puzzels, maar ingewikkelde, mechanische en interactieve puzzelboxen. Ook wel escape puzzle boxen genoemd. In het geval van RedLocked met een sterke verhaallijn – iets wat het product uniek maakt. Waar zijn hij en zijn team de afgelopen tijd mee bezig geweest? Tijd voor een update!

Om maar direct met de deur in huis te vallen: er komt een nieuwe puzzelbox uit! De fanbase die Maiko na zijn eerste box heeft opgebouwd moet nog wel even geduld hebben. De verwachting is eind dit jaar. Want zo’n puzzelbox ontwerpen, dat heeft nogal wat voeten in de aarde.

Tot in detail uitwerken

“Daar gaat veel tijd in zitten, héél veel tijd”, aldus Maiko. De verhaallijn heeft hij al aardig uitgedacht en binnenkort zijn de opnames voor de bijbehorende video’s. Nog even top secret, maar we vingen iets op over helikopters en ontplofte auto’s.. 🤫

Dan volgt het tot in detail uitwerken van de puzzelbox zelf en het produceren ervan. Alle onderdelen, alle mechanica en natuurlijk alle puzzels, dossiers en aanwijzingen. Alles moet kloppen, op te lossen zijn, niet te moeilijk, ook zeker niet te makkelijk. En niets mag aan het toeval worden overgelaten.

Maiko: "Soms zijn spelers zo slim, dat ze een andere manier vinden om langs een puzzel of blokkade te komen. Daar proberen we ook op voorhand al rekening mee te houden." Klinkt al met al als een flinke.. ja, puzzel.

Educatieve gamingboxen voor politie

Om de lancering van deze tweede puzzelbox te financieren voert Maiko producties in opdracht uit. Zo maakte hij en zijn team laatst vier zogeheten 'serious gaming escape boxen', bestemt voor de politie. Met de box gaan agenten in groepsvorm op een uitdagende en speelse manier aan de slag met een thema, in dit geval stalking.

Redlocked Puzzles was verantwoordelijk voor de productie van deze boxen, die bestaan uit
honderden lasergesneden houten onderdelen. Ook zitten ze vol techniek. Denk aan magneten, een videoscherm en speakers om audiofragmenten af te spelen, plus de bijbehorende elektronica. Een klus waar Maiko en zijn team erg op trots op zijn.

"Het leverde de nodige frustraties op, zeker in het begin. Maar na twee boxen kregen we de smaak goed te pakken en konden we ons productieproces steeds slimmer inrichten", aldus Maiko.

Whats App Image 2023 06 16 at 11 56 48 1
Serious gaming puzzle box
Verduurzamen van productieproces

Maiko is dan ook altijd bezig met het optimaliseren van zijn productieproces. Op den duur wil hij dit uitbesteden, zodat hij zich volop kan focussen op het ontwikkelen van nieuwe puzzelboxen. Ook wil hij het proces graag verduurzamen. Voor dit laatste vroeg hij een MIT-subsidie aan; een subsidie voor innoverende mkb’ers. Mocht hij aanmerking komen dan kan Maiko zijn productieproces zo inrichten dat er veel minder restafval overblijft.

Houten geschenken

Inmiddels is Maiko expert geworden op het gebied van lasersnijden en hout graveren. Als extra inkomstenbron én om te experimenteren maakt hij dan ook geregeld houten geschenken, die ontworpen en verkocht worden via het bevriende Lila Designs.

Denk aan gegraveerde bordjes, decoratie-items en houten receptenmappen, waarvan de rug buigzaam is dankzij een speciale houtsnijtechniek. Het nieuwste uit de koker? Een do-it-yourself bierkistje speciaal voor vaderdag. Natuurlijk inclusief onderzetters met dad-jokes. Benieuwd? Je vindt ze hier.

En check hier de puzzels van RedLocked!

Whats App Image 2023 06 05 at 15 09 52
Houten DIY-bierkistje