Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar als startup is je netwerk van onschatbare waarde. Met de juiste mensen om je heen kun je pas echt sprongen maken. Een investeerder die gelooft in je idee. Een bedrijf waar je je prototype kunt testen. Een expert die je het missende inzicht geeft of een compagnon met dezelfde visie als jij. Om veelbelovende startups te helpen een vliegende start te maken heeft ZWINC samen met Rabobank het 'Versnellingsuurtje’ in het leven geroepen. Met een beetje geluk levert dit uurtje bij de Rabobank je als startup een enorme tijdswinst op.
Het is dan bij de Rabobank, tijdens dit Versnellingsuurtje draait het niet alleen om geld. Een startup pitcht zijn idee aan een aantal genodigden. Bankiers, het startup en scale-up team, maar ook bijvoorbeeld een adviseur mkb, groot mkb of energietransitie. Zij hebben een groot netwerk, zitten dagelijks aan tafel met diverse bedrijven en weten wat er speelt. Het verhaal van de startup zetten ze verder uit binnen hun netwerk, waar mogelijk een interessante match is te vinden.
Van investeerder tot eerste klant
Zo kan een startup in de goede richting worden gewezen als het gaat om het vinden van subsidies, investeerders en kennis op het gebied van bijvoorbeeld alternatieve financieringsoplossingen en verzekeringen. Maar ook kan er een bedrijf tussen zitten om het idee van een startup te valideren (toetsen), een prototype testen of een eerste klant (launching customer).
We zijn er ook om de startup een spiegel voor te houden. Wat vinden we goed en waar kan de startup nog verbeteren. Want ook dat is nodig om te groeien en uiteindelijk succesvol te zijn.
30 seconden elevator pitch
Tijdens het Versnellingsuur krijgt de startup de mogelijkheid om zijn idee te pitchen in een zogenaamde elivator pitch van 30 seconden. Dat is nog best een uitdaging, maar wel belangrijk.
Herbert Beldhuis, startup & scaleup bankier bij de Rabobank, legt uit waarom: “Het dwingt de startup om tot de kern te komen. Wanneer wij een startup hulp willen bieden, bijvoorbeeld door de startup in contact te brengen met ondernemers uit ons netwerk, dan moeten we bij wijze van spreken in één zin kunnen aangeven waarom die ondernemer contact zou moeten opnemen met die startup en wat voor potentie deze startup heeft voor die betreffende klant.”
Tijdens het Versnellingsuur is het team dan ook altijd eerlijk en kritisch. Herbert: ”We zijn er ook om de startup een spiegel voor te houden. Wat vinden we goed en waar kan de startup nog verbeteren. Want ook dat is nodig om te groeien en uiteindelijk succesvol te zijn.”
In iedere fase van ondernemen een toegevoegde waarde zijn
De Rabobank is deze samenwerking aangegaan met ZWINC omdat ze het als een belangrijke taak ziet om in iedere fase van ondernemen van toegevoegde waarde te zijn, vertelt Herbert. “Ook voor startups. Zij brengen innovatie en spelen een grote rol in de verduurzaming van de wereld om ons heen.”
Wietske Eilander, business developer bij de Rabobank, is het hiermee eens: “We leven in een periode van grote transities. De startups van vandaag zijn de aanjagers van de noodzakelijke verandering. Ze zijn snel schaalbaar en hebben de potentie om enorm te groeien. We zien daar als bank een belangrijke rol voor onszelf weggelegd.”
Startup en scale-up team
Daarom is de Rabobank drie jaar geleden gestart met het opzetten van een landelijk startup & scaleup team. Het idee erachter is dat het team startups helpt in elke fase van de startup lifecycle, aldus Herbert, “We hebben het dan over de idee-fase, de validatie-fase van market-entry en de scale-up fase.”
Kennis, netwerk en funding
Het doel van de Rabobank is om in al die fasen waarde toe te voegen door te helpen met kennis, netwerk en funding. Het Versnellingsuurtje is daar een mooi voorbeeld van.
“Om hier succesvol in te zijn werken we nauw samen met verschillende stakeholders die actief zijn in de vroege fase, zoals Regionale Ontwikkelmaatschappijen, Business Angels, Venture Capital partijen en Crowfundingplatforms. En we investeren zelf ook in startups en scaleups via Rabo Ventures en onze fund-in-fund-partners”, vervolgt Herbert.
Innovatielening speciaal voor startups
En dan kun je naast kennis, een netwerk en hulp natuurlijk ook gewoon bij de Rabobank aankloppen voor een lening. Hoewel gewoon, zo eenvoudig is het niet om als startup aan een lening te komen.
Herbert: “Vaak komen startups in de vroege fase nog niet in aanmerking voor een lening omdat er nog geen bewezen resultaten zijn en/of cashflow is. Daarom hebben we de Rabo Innovatielening in het leven groepen. Hiermee kan dit wel. Deze lening is echt uniek in Nederland. Het stelt de startup in staat om een lening te krijgen aan het eind van de Proof of Concept fase waarmee bijvoorbeeld een prototype of minimal viable product gebouwd kan worden.
In deze fase is er nog geen sprake van klanten en/of omzet, maar wel zicht in dat de markt binnen twee jaar zal worden betreden.” Met de Rabo Innovatielening wil Rabobank bijdragen aan het stimuleren van innoverend en duurzaam Nederland.”
ZWINC startup met Rabo Innovatielening
Zo heeft de in 2022 bij ZWINC aangesloten startup Shift to Solar eind dat jaar deze Rabo Innovatielening toegewezen gekregen. Na vier fases van presenteren voor verschillende jury’s kreeg hij groen licht. Met de lening kon hij zijn bedrijf in duurzame oplaadoplossingen zoals ‘zonne-carports’ uitbreiden en de eerste personeelsleden aannemen. Ook over deze lening worden startups geïnformeerd tijdens het Versnellingsuurtje.
Je startup in een stroomversnelling
Bij ZWINC helpen we om ideeën uit te broeden en uit te laten groeien tot succesvolle bedrijven. Hiervoor nemen we de tijd, maar, we versnellen als het moet. En in het voorbeeld van het Versnellingsuurtje nemen we dit wel heel letterlijk. Want zo kan met een pitch van 30 seconden en een vragenronde van een uur je startup in no time in een stroomversnelling raken!