Het kopje koffie wat je vandaag dronk was er één van de dagelijkse 1,6 miljard, wereldwijd gezien. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme hoeveelheid koffiedik oplevert. Soms wordt dit gecomposteerd, veel vaker nog verbrand. Maar je kunt er ook grondstof van maken, ontdekte ZWINC-ondernemer Olaf Vermeulen (OVDesigns). Het nieuwste uit zijn koker: wandtegels gemaakt van de overblijfselen van het zwarte goud. Lichtgewicht, krasbestendig en 100% recyclebaar.

Verkleinen van CO2 voetafdruk

De tegels bestaan voor 30% uit koffiedik en zijn 100% te recyclen. Ze wegen maar 3,3 kg per vierkante meter, terwijl een standaard tegel al snel de 25 kg per m2 aantikt. Een verademing voor de tegelzetter en vooral: voor het milieu! Want dit leidt tot een stuk minder CO2-uitstoot tijdens het transport.

Al met al verlagen de wandtegels gemaakt van koffie-afval de CO2 voetafdruk zelfs met maar liefst 5 kg per vierkante meter. Bij een kantoorpand, hotel of horecazaak loopt dit getal al snel hoog op. Een goede oplossing dus voor organisaties die hun CO2-voetafdruk willen verkleinen.

EKF 20230127 0161
Olaf Vermeulen (OVDesings) met zijn wandtegel van koffiedik
Kras- en breekbestendig

De tegels zijn uitvoerig getest en krasbestendig. Ze zijn te lijmen met reguliere tegellijm en helemaal mooi: je kunt er gewoon in boren, want de tegels barsten niet. Alhoewel de tegels in alle kleuren verkrijgbaar zijn, raadt Olaf zelf de zwarte variant aan: "Die is niet alleen stijlvol, ook hoeven er geen kleurstoffen aan te worden toegevoegd. Wat weer beter voor het milieu is."

Sterk verhaal

Het koffiedik waar de tegels van geproduceerd worden is afkomstig van overheidsinstellingen en (grote) franchiseketens zoals Costa Coffee. Is een organisatie groot genoeg, dan kunnen de tegels gemaakt worden van koffie-afval uit het eigen pand. En of het nu gaat om cappuccino, filterkoffie of espresso: dat is sowieso een sterk verhaal.

Meet OVDesigns op MaterialDistricts: vrijkaarten

Benieuwd naar de wandtegels? Bekijk ze tijdens MaterialDistrict, een toonaangevende beurs om nieuwe materialen te ontdekken. Van 8 t/m 10 maart 2023 in Utrecht. Olaf is hier aanwezig om zowel de tegels als andere toepassingen van koffiedik als grondstof te laten zien. Hij mag vrijkaarten weggeven. Bestel ze via deze link. Je vindt OVDesigns op stand F16.