Startups

OVDesigns

Startup Zwolle OV Designs

OVDesigns. Dat is de naam die Olaf Vermeulen koos voor zijn onderneming. Een aantal jaar terug begon hij zijn onderneming met het idee om een ‘high-end’ bluetooth speaker te maken.

De bluetooth speaker ontwikkelde hij, maar tijdens dit proces verschoof Olaf zijn focus naar de verschillende soorten grondstoffen die je kunt gebruiken als basis voor spuitgieten en extrusie van kunststoffen. Olaf: “Tijdens het maken van mijn speaker leerde ik veel over verschillende grondstoffen als basis voor spuitgieten en extrusie van kunststoffen. Niet alleen wat betreft materiaalkennis, maar juist ook de impact ervan.”

Onderdeel van de oplossing

Op dat moment realiseerde Olaf zich dat hij zich veel meer bezig wilde houden met het ontwikkelen van een kunststof die bijdraagt aan het terugdringen van het plastic probleem en die niet langer op basis van olie wordt geproduceerd. Olaf: “Wereldwijd zien we een groeiend probleem rond het gebruik van kunststoffen en plastics. Denk alleen maar aan de gigantische negatieve gevolgen die kunststoffen en plastics hebben op het milieu. Zo kwam ik op het idee om een kunststof te maken op basis van biobased grondstoffen.”

Kunststof van koffiedik

Olaf zijn keuze viel op het gebruik van koffiedik. Dat hebben we zat als koffiedrinkland en kan op deze manier een tweede leven krijgen. Een win-win.” Olaf ging aan de slag en ontwikkelde een biobased granulaat voor kunststof op basis van (drie verschillende soorten) koffiedik. Echter om te komen tot een grondstof die voldoet aan alle eisen van de markt, moest Olaf onderzoek doen naar de materiaaleigenschappen.

Olaf: “En dan is het mooi dat je bent aangesloten bij de ZWINC community. Via ZWINC kon ik aanspraak maken op een subsidie voor het laten doen van een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek in samenwerking met het lectoraat Duurzame Kunststoffen van NHL Stenden. Met hen ben ik aan de slag gegaan met het onderzoeken van de drie verschillende op koffie gebaseerde kunststoffen, waarvan er twee 100% biodegradeerbaar zijn in het milieu.” Uitkomst is dat alle drie variaties voldoen aan de eisen die zijn afnemers van te voren hadden gesteld.

Vervolgstappen

Met de uitkomsten van het onderzoek op zak en de lening van Regio Zwolle Incubator ziet Olaf nu zijn kans schoon. Olaf: “Ik ben nu terecht gekomen in de volgende fase van mijn bedrijf. Het daadwerkelijk op grote schaal produceren van mijn koffiedikgranulaat.”

De komende periode is Olaf druk bezig met het inrichten van zijn productiehal om zijn granulaat te produceren en commercieel weg te zetten. Daarmee komt een einde aan de startup-fase en is OVDesings uitgegroeid tot zeer kansrijke scale-up die bij kan dragen aan de verdere vergroening van de kunststofindustrie.

Heb jij ook een goed idee?

Let's start your business now!

Neem contact op met Koen.

Startup coach Koen Hobelman
Startup community Zwolle ZWINC 3 4

Blijf op de hoogte

Lees het laatste nieuws

Lees meer
Team startup Zwolle ZWINC

Sluit je aan bij ZWINC

Bij ons krijg je de tijd om van jouw idee een haalbare business te maken.

Met een werkplek, gebruik van ons machinepark, coaches tot je beschikking, een uitgebreid netwerk, gratis masterclasses én €2750,- startkapitaal.

Lees meer