Wie zijn tuin bemest kiest vaak voor kunstmest. Dit is goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Maar, het kan een stuk milieuvriendelijker. Daarom ontwikkelt de bij ZWINC aangesloten startup Regra duurzame en circulaire meststoffen. Goed nieuws! Hun eerste product is onlangs gelanceerd: Gardenic Basic koemestkorrels. Dit zijn volledig organische mestkorrels van 100% koemest.

Afkomstig van Nederlandse koeien

Doordat deze meststof 100% circulair is, worden er tijdens de productie geen (eindige) fossiele bronnen opgemaakt, wat bij kunstmest wel het geval is. Denk aan fosfor, iets wat voor de productie van kunstmest ook nog eens vanuit ertsen in Afrika deze kant op moet komen. De mest die Regra gebruikt is afkomstig van Nederlandse koeien, het liefst zo dicht mogelijk bij huis. Daarnaast is er ook geen uitstoot van broeikasgassen zoals bij de productie van kunstmest het geval is.

Voordelen voor de consument

Koemest is een goede bodemverrijker. Naast het milieuvriendelijke aspect, is het grootste voordeel voor de consument dat je planten minder snel verbranden dan bij kunstmest. Het maakt dus minder uit wanneer je de korrels strooit. Wel zo makkelijk. Vergelijk je het met kippenmest, dan stink het een stuk minder erg, aldus Thomas. En dat is ook wel zo prettig.

Grootste uitdaging

De afgelopen maanden zijn Thomas en zijn kompaan Robin druk bezig geweest met het ontwikkelen van verpakkingen voor hun eerste product, net als met verpakkingsmachines, productiefaciliteiten en het produceren van testsamples. Nu dit gelukt is, staan ze voor de wat hun betreft grootste uitdaging: het product in de markt zetten.

Whats App Image 2023 04 19 at 09 28 28
Grootverpakking van de koemestkorrels
Marketing en PR

De korrels zijn inmiddels verkrijgbaar bij een aantal kleine tuincentra en ook hoveniers gebruiken ze bij hun klanten. De komende maanden zullen de twee zich vooral richten op marketing en PR. Een goeie website, contacten leggen met potentiële verkopers en alles wat er verder bij komt kijken om hun product écht op de markt te brengen.

Ook proberen?

Wie groene vingers heeft komt de Gardenic Basics koemestkorrels van Regra dus binnenkort misschien wel tegen! Beginnen die groene vingers nu al te jeuken? Stuur dan even een appje naar 0626882924 en je bent één van de allereersten om ze te proberen.