Afgelopen 5 mei stond Yann van Ragnarøk op een regenachtig Bevrijdingsfestival Overijssel om de duurzame kleding van zijn startup te testen. Enerzijds met een ‘stresstest’: wat kunnen de T-shirts aan? Anderzijds werd het verhaal achter het merk getoetst. Iets wat voor Ragnarøk minstens zo belangrijk is.
Kwaliteit van T-shirts testen tijdens opbouw
Ragnarøk was namelijk geselecteerd door Innofest. Een organisatie die ondernemers de kans geeft om hun innovatieve producten of diensten in de praktijk te testen. Want: hoe zit het met de kwaliteit van de T-shirts van Ragnarøk?
Als je thuis op de bank zit blijft de stof wel mooi, maar wat als er in gebouwd, gezweet en gesjouwd wordt? Een festival is dé uitgelezen plek om dit te testen. En nog beter dan tijdens het festival zelf, is tijdens de opbouw hiervan!
Opbouwen in stijl
Dus voorafgaand aan het festival kregen vrijwilligers een mooi Ragnarøk shirt aan, terwijl ze podia, bars en vloeren in elkaar timmerden.
De uitkomst? “Mensen hielden van hoe zacht en comfortabel het materiaal is”, vertelt Yann. “Maar ook waren er wat zorgen dat de stof misschien wat te kwetsbaar zou zijn. Omdat het zo zacht is, is het ook best gevoelig, een beetje zoals zijde. Daar gaan we de komende tijd naar kijken.” Goed om te weten: er is geen één shirt met een gat terugkomen!
Hoe belangrijk is duurzame kleding?
De achterliggende gedachte van de duurzame kleding van Ragnarøk werd getest op de festivaldag zelf. Yann ging hierover met bezoekers in gesprek.
“Ondanks het slechte weer hebben we met meer dan 100 mensen gesproken en meerdere testen gedaan. We hebben een aantal belangrijke aannames kunnen valideren.” Zo bleek dat mensen duurzaamheid een belangrijk thema vinden, maar stijl, pasvorm en comfort gaan voor. “Dat is iets waar we bij het ontwikkelen van onze toekomstige producten rekening mee moeten houden.”
En nu verder?
Yann is blij met de feedback die hij heeft op kunnen halen. De komende tijd gaat hij bepalen hoe hij de testresultaten gaat gebruiken om de volgende stap met het merk Ragnarøk te zetten.
Bekijk de video van Innofest met onder andere Yann over Ragnarøk. 👇
Innofest
Innofest geeft ondernemers de kans hun innovatieve prototypes in de praktijk te testen. Dit gebeurt op festivals en andere living labs: testlocaties die zo dicht mogelijk bij de realiteit komen en daarmee zeer geschikt zijn om aannames te valideren. Dit jaar waren er vier ondernemers geselecteerd om te testen op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Zij kregen vooraf zogenoemde Innolessen.
“Dankzij de Innolessen hebben we precies de testmethodes kunnen inzetten die voor ons het met meeste opleverden. Het was heel leuk om dat in die sessies samen met de testexperts te ontwikkelen. Je merkte hoe ze erop gericht waren dat wij het maximale uit de test konden halen", vertelt Yann.
Ragnarøk
In 2020 is de bij ZWINC aangesloten startup Ragnarøk Clothing opgericht. Het doel: echt duurzame kleding maken. Yann en zijn voormalig compagnon Daniel kwamen er namelijk achter dat veel winkels en webshops claimen duurzaam te zijn, maar laten hierin steken vallen. En.. ze zijn lang niet altijd eerlijk.. "It’s time to cut the bullsh*t, call out greenwashing and reclaim the true meaning of circularity and sustainability!” aldus Ragnarøk.
Garen gemaakt van hout
Dit doet het merk door shirts volledig lokaal te produceren. De garen zijn gemaakt van de snippers van FSC-gecertificeerd hout en daarmee oneindig herbruikbaar en ook nog eens 100% biologisch afbreekbaar én composteerbaar. En: je kunt in het productpaspoort precies zien wat de CO2 footprint is van de kleding van Ragnarøk. Oftewel: een duurzaam, eerlijk en transparant kledingmerk.