De bij ons aangesloten startup Formal Molding gaf studenten van Industrieel Product Ontwerpen een unieke kans: hun eigen ontwerp spuitgieten! Een project waarbij ondernemerschap, onderwijs en onderzoek werden gecombineerd. Iets wat innovatiekracht vergroot!
Het daadwerkelijk spuitgieten van een ontwerp is normaal gesproken veel te duur in zulke kleine oplagen, alleen al door de productie van een matrijs. Maar Anno Visser, founder van Formal Molding, ontwierp een innovatieve spuitgietmachine die werkt met 3D-geprinte matrijzen. Hierdoor wordt prototyping sneller én betaalbaarder, en kregen de studenten de kans om hun ontwerpen tot leven te brengen.
ZWINC x lectoraat x IPO
Deze samenwerking kwam tot stand dankzij Derek van Voorthuizen, die naast startup-coach bij ZWINC ook onderzoeker is bij het lectoraat Kunststoftechnologie én docent Industrieel Product Ontwerpen. In die rol brengt hij studenten actief in contact met de praktijk. Zo maken studenten tijdens hun studie niet alleen kennis met industriële 3D-printers, maar krijgen ze ook unieke kansen om zelf te innoveren.
Toegang tot kennis
Ditzelfde lectoraat hielp ook Anno bij het ontwikkelen van zijn spuitgietmachine. "Eigenlijk kun je voor alles wel aankloppen bij ZWINC en de aangesloten Windesheim lectoraten. Dat helpt enorm bij kennisvragen of dingen waar je normaal geen toegang tot hebt", aldus Anno.
Nieuwe generatie
Anno - zelf ook Windesheim-student geweest - geeft zijn kennis graag door aan de nieuwe generatie studenten. Daarom nodigde hij hen uit bij zijn bedrijf en liet hij hen gebruikmaken van zijn spuitgietmachine. Het was voor de studenten een gouden kans om het hele proces – van idee tot product – zelf te doorlopen en te ervaren wat er komt kijken bij innovatie in de praktijk.
Dit project is een goed voorbeeld van hoe ondernemerschap, onderwijs en onderzoek elkaar versterken. Iets wat essentieel is om innovaties vooruit te helpen!
Bekijk de video
Hogeschool Windesheim maakt een video over deze samenwerking. Bekijk hem hier.